Je kent vast wel iemand met hooikoorts of misschien heb je zelf wel hooikoorts. Dat kan nogal vervelend zijn. Want wanneer iedereen lekker buiten zit, loop jij te niezen. Maar wat is hooikoorts precies? Hoe verminder je het? Op deze en nog veel meer vragen ga ik jou antwoord geven. 

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts valt onder de noemer allergie├źn. Wanneer je in aanraking komt met stuifmeel van gras, bomen of planten, dan krijgt je afweersysteem een prikkel dat er stuifmeel je lijf binnen probeert te dringen. Je lichaam probeert dit tegen te gaan door een stof te produceren. Deze stof heet histamine. Mensen die hooikoorts hebben maken hier teveel van aan. Door deze stof ga je niezen en gaan je ogen jeuken. Gelukkig heb je niet het hele jaar last van hooikoorts. Klachten krijg je alleen in de tijd dat gras, planten en bomen in bloei staan. In Nederland hebben tussen de 10 en 20 procent van de mensen last van hooikoorts. Om te kijken of er pollen in de lucht zijn is er een speciale website gemaakt. Een zogeheten pollenradar. Hier kun je precies zien waar veel pollen in de lucht hangen.

Wat kun je er tegen doen?

Helaas is er geen medicijn tegen hooikoorts. Wel zijn er medicijnen die het minder erg kunnen maken. Zo zijn er neussprays die helpen. Dit helpt tegen een verstopte neus of juist als je last hebt van een loopneus. Er zijn bijvoorbeeld neussprays die de productie van histamine afremmen. Dit verminderd je klachten. Een andere veelgehoorde klacht van hooikoorts is jeukende ogen. Om dit te verhelpen kun je gebruik maken van oogdruppels. 

Er is tegenwoordig een nieuwe behandeling tegen hooikoorts. Dit wordt medical taping genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort tape. Je moet dit aanbrengen op je rug en borst. Er wordt gezegd dat de doorbloeding verbetert en je het zenuwstelsel prikkelt. Meestal wordt dit gedaan door de fysio.

Naast medical taping is er een immunotherapie. Deze therapie duurt drie jaar. Het idee van deze therapie is je lichaam langzaam aan het stuifmeel te laten wennen. Hierdoor verminderen je klachten. Bij sommige mensen is het enorm effectief en merk je het al na aantal maanden. Bij sommige slaat het iets minder goed aan en duurt het tussen de 1 en 3 jaar. Ten slotte is er nog een groep bij wie het helemaal niet werkt. Dus hou er altijd rekening mee dat er een kans bestaat dat het niet je probleem oplost.