Een slijmbeursontsteking kan ongelofelijk veel pijn doen. Daarom wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. In dit artikel geef ik je tips en oefeningen die je kunt toepassen waardoor je hopelijk minder pijn ervaart. Daarnaast zal ik ook uitleggen wat een slijmbeursontsteking precies is.
Waar zit je slijmbeurs?
De slijmbeurs zit in een gewricht dat tussen een pees en een bot zit. Een gewricht zorgt ervoor dat je kunt bewegen. Je slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen wrijving ontstaat tussen de pees en botten. Dit komt omdat de slijmbeurs een kussen van vocht vormt. Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal nadat je bent gevallen of als je de slijmbeurs hebt overbelast.
Maar hoe weet je dan of je last van hebt van je slijmbeurs? Nou meestal gaat dit geleidelijk. De pijn wordt steeds een beetje erger. Het is mogelijk dat de pijn gelijk ontstaat. Dit is meestal na een val. Andere symptomen waaraan je het kunt herkennen is dat je schouder stijf aanvoelt. Daarnaast kan het ook in je heup, knie en elleboog voorkomen. Verder kun je pijn ervaren aan de voorkant, bovenkant, achterkant of buitenkant van je schouder. De pijn kan zelfs doorstralen naar je elleboog. Het laatste symptoom waaraan je het kunt herkennen is dat je huid rond je schouder rood en warm aanvoelt.
Wat kan ik doen tegen een slijmbeursontsteking?
Allereerst zou ik je het advies willen geven om langs een huisarts te gaan. Die kan namelijk zien of het daadwerkelijk een ontsteking aan je slijmbeurs is of misschien iets anders. Dan heb ik een aantal oefeningen die je kunt toepassen. Het is namelijk belangrijk om je schouder in beweging te houden. Het beste is om rustig aan te beginnen. Het beste is om de oefening drie keer per dag te doen. Bij voorkeur elk dagdeel. Voordat je deze oefeningen gaat doen zou ik je aanbevelen om eerst een specialist in te schakelen. Dit voorkomt verdere schade.
Bij de eerste oefening moet je met je goede arm leunen op een bank. Vervolgens moet je met de geblesseerde arm rondjes draaien. Bij de tweede oefening moet je met je gezicht naar de muur staan. Je handen zet je tegen de muur. Doe dit op schouderbreedte. Daarna kruip je met je beide handen omhoog. Vervolgens weer omlaag doe dit een aantal keer.
De laatste oefening kun je zittend doen. Laat je armen langs je lichaam hangen. Vervolgens moet je rondjes maken met je schouders. Doe eerst achteruit en daarna vooruit. Naast dat het goed is voor je schouder is het ook goed voor je nek. Een win-win situatie dus.